Βελτιώστε τα Αγγλικά σας έξω από τη τάξη

Βελτιώστε τα Αγγλικά σας έξω από τη τάξη

4 απλοί τρόποι για να βελτιώσετε τα αγγλικά σας στο σπίτι σας!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας είναι δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση. Πολλοί πιστεύουν ότι κλειδί για την επιτυχία είναι η σωστή εκμάθηση κανόνων γραμματικής ή λιστών με λεξιλόγιο και εκφράσεις. Αν και αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό, σίγουρα δεν είναι από μόνο του αρκετό. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε μία ξένη γλώσσα είναι να «βυθιστείτε» σε αυτήν. Με άλλα λόγια, θα πρέπει έρθετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε επαφή με την εν λόγω γλώσσα σε «φυσικό επίπεδο» έξω δηλαδή από τη τάξη και τα εγχειρίδια διδασκαλίας.

Αυτό παλιότερα ήταν αρκετά δύσκολο, αλλά πλέον, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας είναι πάρα πολύ εύκολο. Αντί λοιπόν να μαθαίνετε απ’ έξω γραμματικές, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο να ακούτε τα Αγγλικά – ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα – να χρησιμοποιούνται από φυσικούς ομιλητές αλλά και να διαβάζετε κείμενα που δεν έχουν γραφεί απλά και μόνο για να καταλάβετε ή να διδαχτείτε κάποια γραμματικά ή άλλα φαινόμενα της γλώσσας. Ας δούμε λοιπόν πως θα βελτιώσετε τα αγγλικά σας – ή οποιαδήποτε ξένη γλώσσα – στο σπίτι σας.

Δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα Σκάιπ από την Δήμητρα Πετκάκη

Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και σίγουρα δεν θέλετε να τρέχετε από φροντιστήριο σε  φροντιστήριο  όταν μπορείτε να μάθετε πολύ καλά αγγλικά από το γραφείο του σπιτιού σας. Μία τέτοια υπηρεσία είναι το skypenglish της Δήμητρας Πετκάκη όπου μαθαίνεις αγγλικά μέσω skype. Μπορείτε να δοκιμάσετε χωρίς καμία χρέωση το ολοκληρωμένο δοκιμαστικό της μάθημα και αν είστε ευχαριστημένοι μπορείτε να συνεχίσετε κερδίζοντας χρόνο και χρήμα

1: Δείτε ταινίες χωρίς υπότιτλους

Χάρη στα DVD αλλά και το internet πλέον έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες κι επιλογές για τον τρόπο που βλέπουμε ταινίες. Αν λοιπόν θέλετε να  βελτιώσετε τα Αγγλικά σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας ταινία ή σειρά χωρίς τους υπότιτλους! Αν δεν ξέρετε πώς να τους απενεργοποιήσετε ή δεν μπορείτε, τότε φροντίστε να ακούτε τι λένε οι χαρακτήρες και συγκρίνετε αυτό που ακούτε με τους υπότιτλους. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα μάθετε πολλές καινούργιες λέξεις κι εκφράσεις! Extra tip: αποφύγετε ταινίες ή σειρές στις οποίες οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν ορολογία όταν μιλούν, πχ δικαστικά δράματα ή σειρές τύπου House M.D. και Grey’s Anatomy για να μην πελαγώσετε. Εξαίρεση φυσικά στον κανόνα αποτελεί η περίπτωση που σας ενδιαφέρει ή σας χρειάζεται η εν λόγω ορολογία.

2: Διαβάστε βιβλία, sites και περιοδικά στα Αγγλικά

Όταν μπαίνετε στο internet για να ενημερωθείτε για τις ειδήσεις ή κάποιο άλλο θέμα που σας ενδιαφέρει, καλό θα ήταν να επισκεπτόσασταν και κάποια Αγγλικά sites, κατά προτίμηση όχι blogs. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαβάσετε «φρέσκα» κείμενα γραμμένα από φυσικούς χρήστες της γλώσσας. Δοκιμάστε επίσης να διαβάσετε λογοτεχνικά βιβλία στα Αγγλικά, κατά προτίμηση κάποια που να έχετε διαβάσει στα Ελληνικά ή να έχετε παρακολουθήσει κάποια σειρά ή ταινία που βασίζεται σε αυτά, οπότε κα θα έχετε και μια γενική εικόνα για τη γλώσσα και το περιεχόμενο τους. Extra tip: μείνετε μακριά από βιβλία φαντασίας ή επιστημονικής φαντασίας καθώς η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι πολύπλοκη και πολλές φορές περιέχει όρους και λέξεις που εφηύρε ο συγγραφέας. Τα βιβλία αυτά είναι για «προχωρημένους» χρήστες.

3: Μιλήστε με φυσικούς ομιλητές

Στο internet υπάρχουν groups, κοινότητες και forum για όλα τα γούστα. Υπάρχουν λοιπόν και sites στα οποία θα βρείτε φυσικούς ομιλητές μίας γλώσσας οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν μέσω Skype και άλλων παρόμοιων εφαρμογών με άτομα που μαθαίνουν τη γλώσσα τους προκειμένου να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση αλλά και άνεση στον προφορικό λόγο.

Μπορείτε να δείτε το Facebook Page από το Skypenglish και να μιλήσετε με την υπεύθυνη για το πώς μπορεί να σας βοηθήσει. Επίσης ψάξτε λίγο στο διαδίκτυο και στα social media και σίγουρα θα βρείτε τέτοιες κοινότητες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκοπός τους δεν είναι να σας διορθώσουν κάθε λάθος ή να σας βαθμολογήσουν μετά από κάθε διάλογο. Σκοπός τους είναι να σας βοηθήσουν να «σπάσετε» τη γλώσσα σας.

4: Διαβάστε φωναχτά

Ο φόβος μας ότι η προφορά μας δεν είναι σωστή είναι ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί μαθητές ξένων γλωσσών ντρέπονται να μιλήσουν Αγγλικά όταν χρειάζεται, φοβούμενοι ότι οι συνομιλητές τους δεν θα τους καταλάβουν ή απλά θα τους κοροϊδέψουν. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί αλλά αν θέλετε να βελτιώσετε τη προφορά σας, δεν έχετε παρά να εξασκηθείτε σε αυτήν! Διαβάστε φωναχτά κείμενα στα Αγγλικά και προσπαθήστε να μιμηθείτε τη προφορά του αγαπημένου σας ηθοποιού ή τραγουδιστή. Μπορεί να μην μιλάτε Αγγλικά με προφορά τόσο εκλεπτυσμένη σαν αυτή της Keira Knightley, αλλά σίγουρα δεν θα μιλάτε και με εντελώς «ελληνική» προφορά. Για άλλη μια φορά, σκοπός είναι να «σπάσει» η γλώσσα σας.

Share This:

Craig Montgomery

http://esepa.gr