Πώς να συντηρήσετε το μοτέρ ρολών ασφαλείας;

Τα σύγχρονα αυτόματα ρολά ασφαλείας συνήθως συνοδεύονται από το κατάλληλο μοτέρ ρολών το οποίο και ολοκληρώνει την εγκατάσταση ενός συστήματος προστασίας. Φυσικά όπως συμβεί συνήθως στις περισσότερες τεχνικές εγκαταστάσεις η τοποθέτηση είναι μόνο το πρώτο βήμα για την προστασία σας.  Για να μπορέσετε να διασφαλίσετε την μακροβιότητα του συστήματος σας  και μαζί με αυτό την δίκη σας ασφάλεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συστηματική συντήρηση του μοτέρ ρολών που έχετε τοποθετήσει στην εγκατάσταση σας.

Συχνή καθαριότητα των μοτέρ ρολών.
Τα μοτέρ ρολών  εξαιτίας της καθημερινής έκθεσης τους στις περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν εύκολα να υποστούν φθορά. Πρώτα από όλα η ίδια η σκόνη  και η βρωμιά που φυσιολογικά θα κατακαθίσει στην επιφάνεια του μοτέρ ρολών είναι ικανή αν μαζευτεί σε μεγάλες ποσότητες να επιβραδύνει την ταχύτητα καθόδου των ρολών ασφαλείας ή να γίνει η αιτία για να προκληθούν δυσάρεστοι και ενοχλητικοί θόρυβοι κατά την λειτουργία τους. Επίσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα πως είναι η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία ή η βροχή μπορεί να αλλοιώσουν αισθητά την μεταλλική φύση των μοτέρ ρολών και να επηρεάσουν την λειτουργία τους. Σε κάθε τέτοια περίπτωση αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να στοχεύσετε στην τακτική καθαριότητα του μοτέρ ρολών ώστε να καταφέρνετε να απομακρύνετε εγκαίρως την σκόνη ή την βρωμιά πριν αυτή καταφέρει να επηρεάσει αρνητικά το μηχανισμό.

Τακτική λίπανση των μοτέρ ρολών.
Η κατασκευή των περισσότερων μοτέρ ρολών είναι εξ ολοκλήρου μεταλλική ή έστω διαθέτει αρκετά μεταλλικά εξαρτήματα. Αυτή ακριβώς η μεταλλική φύση τους είναι που βάλλεται από ποικίλους παράγοντες και  ωθεί στην ανάγκη τους να λιπαίνονται τακτικά και διεξοδικά για να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά χωρίς προβλήματα. Τα λιπαντικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι πολλά και ξεκινούν από ένα απλό λάδι και μπορούν να φτάσουν ως και εξειδικευμένα λιπαντικά ανάλογα με τον τύπο του μοτέρ ρολών. Με όποιο προϊόν κι αν επιλέξετε να λιπάνετε το μοτέρ ρολών το σημαντικό είναι να λιπάνετε όλη την επιφάνεια εξίσου ομοιόμορφα γιατί έτσι μόνο εξασφαλίζεται και η ομοιόμορφη λειτουργία τους.

Κρατήστε τα μοτέρ ρολών μακριά από την αχρηστία.
Ένας από τους κυριότερους εχθρούς των μοτέρ ρολών είναι η αχρηστία. Αν θέλετε να συντηρήσετε το μοτέρ ρολών σε καλή κατάσταση τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Αποφύγετε να αφήνετε το μοτέρ  ρολών ανενεργό για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί αυτό κονταίνει σημαντικά την διάρκεια ζωή του αλλά και την ποιότητα προστασίας που αυτό προσφέρει. Η σωστή χρήση και ο σεβασμός με τον οποίο χειρίζεστε τα ρολά ασφαλείας αυξάνει και την λειτουργικότητα του μοτέρ ρολών που αυτά έχουν εγκατεστημένο.

Τεχνικός έλεγχος των μοτέρ ρολών.
Μια σωστή και συστηματική συντήρηση του μοτέρ ρολών δεν είναι από μόνη της αρκετή για να διασφαλίσει την καλή λειτουργία του μηχανήματος μετά από χρόνια λειτουργίας. Πάντα η τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παρέχει ένας ειδικός είναι επιθυμητή και απαραίτητη τόσο για να προληφθούν προβλήματα πριν εκδηλωθούν αλλά και για να αντιμετωπιστούν τυχόν σοβαρές βλάβες που εχει επιφέρει η μακροχρόνια λειτουργία τους.

Η αποτελεσματική συντήρηση των μοτέρ ρολών με συχνή καθαριότητα και λίπανση τους μπορεί τελικά να προωθήσει σημαντικά τόσο την καλύτερη λειτουργία τους όσο και την βιωσιμότητα τους. Αυτό βεβαία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η συντήρηση μπορεί να αντικαταστήσει τον εμπεριστατωμένο τεχνικό έλεγχο ενός ειδικού που είναι πιο ουσιαστικός και εξειδικευμένος. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η συντήρηση και ο τεχνικός έλεγχος ουσιαστικά  αλληλοσυμπληρώνονται και θέτουν ως κοινό στόχο την καλύτερη λειτουργικότητα των μοτέρ ρολών. Καλό λοιπόν θα είναι να μην παραλείπετε κανένα από τα δυο για να συντηρήσετε το μοτέρ ρολών στην καλύτερη δυνατή κατάσταση!

Share This:

Craig Montgomery

http://esepa.gr