Εκκλησιαστικά vs Μοναστηριακά έπιπλα, ποιες είναι οι διαφορές τους;

Εκκλησιαστικά vs Μοναστηριακά έπιπλα, ποιες είναι οι διαφορές τους;

Τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά έπιπλα βρίσκουν τον δρόμο τους σε όλο και περισσότερα σπίτια κάθε μέρα αφού πλέον αποτελούν μία από τις πιο κορυφαίες τάσεις στη διακόσμηση τόσο σπιτιών όσο κι επαγγελματικών χώρων όπως εστιατόρια ή ακόμη και γραφεία. Αυτό γίνεται γιατί μπορούν να δώσουν μία νότα πολυτέλειας στον χώρο ή ακόμη και να τον κάνουν πιο πρακτικό και πιο χρηστικό. Επίσης, πρόκειται για σχετικά μοναδικά κομμάτια τα οποία σίγουρα γίνονται αντικείμενο συζήτησης. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι τα έπιπλα αυτού του τύπου είναι τόσο δημοφιλή, υπάρχουν πολλοί που ακόμη παρανοούν κάποια πράγματα σχετικά με αυτά και μάλιστα κάποια αρκετά βασικά πράγματα.

Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις είναι το γεγονός ότι πολλοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα μοναστηριακά από τα εκκλησιαστικά έπιπλα και απλά πιστεύουν ότι και οι δύο κατηγορίες στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα. Ας δούμε λοιπόν γιατί αυτό δεν ισχύει και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας για να καταλάβετε ποια είναι η κατάλληλη για σας.

Σχεδιασμός

Εδώ είναι που υπάρχει και η μεγαλύτερη διαφορά. Τα μοναστηριακά έπιπλα όπως π.χ. ένα μοναστηριακό τραπέζι είναι πολύ λιτά και απλά. Τα τραπέζια στην ουσία είναι μεγάλα κομμάτια μασίφ ξύλου με φυσικό φινίρισμα και τέσσερα πόδια ή κάποια παρόμοια απλή βάση ενώ οι καρέκλες είναι συνήθως εξαιρετικά απλές ή απλοί πάγκοι. Με άλλα λόγια μιλάμε για κάτι που είναι σχεδιασμένο με κύριο γνώμονα την πρακτικότητα. Τα εκκλησιαστικά έπιπλα από την άλλη έχουν συνήθως πιο περίτεχνα σχέδια και μάλιστα συχνά έχουν και χαραγμένες παραστάσεις ή βελούδινα μαξιλάρια στη πλάτη και το κάθισμα τα οποία και τα κάνουν να ξεχωρίζουν και γενικά τους δίνουν έναν αέρα πολυτέλειας.

Θρησκευτικός χαρακτήρας

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι τα έπιπλα καμίας από τις δύο αυτές κατηγορίες δεν κατασκευάζονται από μοναχούς ή άλλους ανθρώπους που σχετίζονται απευθείας με την Θρησκεία και την εκκλησία αλλά κατασκευάζονται  ως επί το πλείστον από έμπειρους και πολύ εξειδικευμένους τεχνίτες. Τα μοναστηριακά έπιπλα όπως είπαμε και πριν έχουν καθαρά χρηστικό χαρακτήρα και μοιάζουν με αυτά που οι μοναχοί έχουν στις τραπεζαρίες τους, γι’ αυτό και είναι και σχεδιασμένα κυρίως για χρηστικότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου θρησκευτικό χαρακτήρα. Τα εκκλησιαστικά έπιπλα από την άλλη κατασκευάζονται κυρίως για εκκλησίες και οι παραστάσεις τους είναι κυρίως θρησκευτικές, οπότε θα πρέπει να ψάξετε για έπιπλα με «ουδέτερη» διακόσμηση. Αυτό γενικά δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο, αλλά είναι κάτι που δεν χρειάζεται να κάνετε με τα μοναστηριακά έπιπλα.

Τιμές

Εννοείται ότι όπως μπορείτε να καταλάβετε δεδομένου ότι υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές όσον αφορά την κατασκευή και τον σχεδιασμό των επίπλων στις δύο αυτές κατηγορίες, είναι λογικό να υπάρχουν και κάποιες διαφορές στις τιμές. Κατά κανόνα, λόγω της πολυτέλειας τους, τα εκκλησιαστικά έπιπλα είναι πιο ακριβά από τα μοναστηριακά.

Ευελιξία

Τα εκκλησιαστικά έπιπλα σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα περίτεχνα και πολλές φορές έχουν και μέρη από βελούδο ή άλλα ευαίσθητα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι η θέση τους είναι αποκλειστικά σε κάποιο σαλόνι, τραπεζαρία ή γραφείο. Τα μοναστηριακά έπιπλα από την άλλη είναι φτιαγμένα για να αντέχουν στην ταλαιπωρία και χάρη στον απλό σχεδιασμό τους, μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε χώρο τόσο μέσα όσο κι έξω από το σπίτι, οπότε και προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία.

Share This:

Craig Montgomery

http://esepa.gr